Vi ønsker innspill til plassering av dagsturhytta

Dagsturhytta Havglimt på Stadlandet. Siv Monja Sjåstad Larsen

I løpet av de kommende årene skal det bygges inntil 38 dagsturhytter i Trøndelag. Dette er hytter som er åpne for allmennheten året rundt, og er tilrettelagt for å ta en matbit eller en pust i bakken i. Hyttene er ikke tiltenkt eller klargjort for overnatting. Hyttene vil ikke være oppvarmet eller ha innlagt strøm.

Dagsturhyttene er gratis tilgjengelig for alle døgnet rundt, hele året. Målet med hyttene er å stimulere tur-glede i trygge rammer, med et flott turmål 15-90 minutters gange fra løypestart (Kilde: https://dagsturhytta.no/ ).

 

 

 

Fylkeskommunens mål med dagsturhyttene er å:

-          Få flere på tur og oftere på tur.

-          Skape en sosial møteplass og læringsarena i naturen.

-          Oppnå bedre inkludering, og unngå utenforskap.

-          Lage en plass for å søke ly og spise niste.

-          Lage en arena for ulike arrangementer.

Foreløpig har to plasseringer blitt sett på som aktuelle; på Sandviksfjellet og ytterst på Forøya.

Kommunen ønsker innspill til plasseringen av dagsturhytta, både på de foreslåtte plasseringene, men også eventuelt andre forslag for plassering.

Kriterier og krav for plasseringen av hytta:

-          Tomtevalget – grunnforhold og størrelse

o   Det må være fast fjell der hytta skal plasseres. Myr bør unngås. Fotavtrykk på hytta er 48 kvm, og avgravd areal 9*8 meter = 72 kvm. Tomta bør være flat med maks høydeforskjell på 0,3 meter. Det er viktig å unngå vannspeil under hytta. Det er ikke ønskelig med betongstøp i naturen.

-          Beliggenhet

o   Det anbefales at hytta blir lagt i et fra før etablert friluftslivsområde, og som har god tilgjengelighet, fin natur og utsikt. Adkomst bør være via merket tursti eller turvei, sommer og vinter. I tillegg bør ikke gåturen til hytta overstige en time en vei. God tilgjengelighet ønskes, men ikke krav om universell utforming.

-          Mulighet for parkering

o   Det må være god parkeringskapasitet ved startpunkt.

-          Grunneiersituasjon

o   Det må inngås langvarig avtale (minimum 30 år) med grunneier for hytta, og for adkomststier som ligger på privat grunn. Selve hytta skal ha kommunalt eierskap.

-          Frivillig organisasjon

o   Kommunen er avhengig av et aktivt lag eller forening som tar ansvar for drift/tilsyn av hytta etter oppføring. Kommunen kommer til å signere en samarbeidsavtale med det aktuelle laget mht. renhold m.m.

-          Sanitæranlegg

o   Det bør også være mulig å legge til rette for sanitæranlegg enten ved utgangspunktet for turen, eller ved hytta. Det er ingen krav, men det anbefales.

-          Naturmangfold

o   All tilrettelegging må ivareta hensynet til estetikk og landskap. Tiltaksom påvirker natur må vurderes i tråd med naturmangfoldet.

I tillegg har vi et ønske om at dagsturhytta i Osen skal legges merke til, og skape positiv oppmerksomhet til kommunen som tur(ist)destinasjon. Dette kan eksempelvis oppnås gjennom et godt tomtevalg, god tilrettelegging av adkomst, tidvis enkel servering på hytta og aktiviteter som skaper trivsel og mye besøk.

Vi ber om høringsinnspill til postmottak@osen.kommune.no innen 07.02.2025.

 Innspill merkes «Dagsturhytta». Eventuelle spørsmål kan rettes til Jo Terje Stein (tlf: 982 21 759) eller Ingvill Holmberg (tlf: 477 12 566).